Restauracja Dom Polski

Spis treści

Jeśli szukamy miejsca, gdzie można smacznie zjeść, a zarazem spędzić miło czas w eleganckich wnętrzach, to restauracja Dom Polski sprosta nawet największym oczekiwaniom wybrednych osób.

Lokal mieści się na warszawskiej Saskiej Kępie. Siedzibą restauracji jest piękny i przestronny dom z letnim zacisznym ogródkiem. Wnętrze restauracji jest zaprojektowane tak, aby każdy gość mógł poczuć się w niej wyjątkowo oraz swobodnie. Wiosną Dom Polski zaprasza do oranżerii, w której życie budzi się na nowo. Restauracja może pomieścić około 170 osób, a na przyjęcia w formie bufetu nawet 250.

Restauracja serwuje kuchnię typowo polską, lecz lekko odtłuszczoną. W menu znajdzie się miejsce dla licznych rodzajów ryb, dziczyzny oraz drobiu. Menu Domu Polskiego wzbogaca także wkładka „Cztery pory roku”, w której klienci mogą wybierać spośród wielu sezonowych potraw.

Smakową przygodę w Domu Polskim można zacząć od przekąsek zimnych lub gorących. Są to między innymi pasztety z dziczyzny, mus z wątróbki, naleśniki z rzecznymi rakami lub różne rodzaje pierogów.

Poza tym szef kuchni proponuje różnorodne sałatki oraz zupy, między innymi tradycyjny rosół, kiszony czerwony barszcz lub żurek gotowany na suszonych borowikach.

restauracja dom polski 002 Restauracja Dom Polski

Na danie główne restauracja poleca cielęcinę w sosie z czarnej trufli, szczupaka po polsku, polędwiczki wieprzowe lub makaron z kaczką w śmietanowym muślinie. Ponadto klienci mogą wybrać dania z dziczyzny. Będą to na przykład zrazy z dzika w leśnym sosie, pierś bażanta w sosie z trawy żubrowej lub comber z sarny podany z knedlami nadziewanymi śliwką na sosie wiśniowym.

Na specjalne zamówienie klienci mogą wybrać faszerowane prosię mleczne, indyka, pieczonego dzika lub koźlę mleczne. Należy jednak pamiętać, że te danie zamawia się z 10-dniowym wyprzedzeniem i są one podawane w całości.

Dla smakoszy słodkości nie zabraknie pysznych niespodzianek. Na deser restauracja proponuje między innymi puszysty tort bezowy, czekoladowy z orzechami lub kajmakowy, lody w krówce lub jabłecznik z sosem waniliowym.

Do posiłków klienci mogą wybrać wyborne alkohole i wina z najlepszych światowych winnic.

W ramach wkładki „Cztery pory roku” obecnie królują zimowe inspiracje. Oprócz typowo świątecznych dań, jak barszcz z uszkami, karp faszerowany czy makowiec, znajdują się tam takie pozycje jak królewskie krewetki grillowanie z płatkami czosnku, placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem lub kutia staropolska na miodzie.

Restauracja słynie także z wyrobów cukierniczych. Produkcja oparta jest na staropolskich, ale udoskonalonych recepturach. Co więcej, restauracja sama tworzy nowe kompozycje słodkich smaków.

Dania główne to cena rzędu 40 – 100 zł, za przekąski zapłacimy około 20 – 40 zł, a za desery 17 – 25 zł.

Restauracja Dom Polski oferuje organizację przyjęć weselnych oraz spotkań firmowych. Ponadto w lokalu istnieje możliwość zamówienia cateringu na różne przyjęcia oficjalne oraz rodzinne. Z kolei w niedzielę restauracja zaprasza na rodzinne obiady w cenie 79 złotych.

Szczegóły dotyczące oferty dań oraz samej restauracji znajdują się na jej stronie internetowej.

Powiązane artykuły