The Krug Room

Spis treści

 

Sztuka kulinarna to jedna z najbardziej wyrafinowanych umiejętności. Opanowanie jej wymaga talentu i treningu. Idealne potrawy tworzone przez najlepszych szefów kuchni, działają na zmysł smaku, wzroku i zapachu jednocześnie. Na całym świecie można znaleźć luksusowe restauracje serwujące takie właśnie potrawy. Jedną z nich jest Krug Room w Hong Kongu. Do tej pory był to lokal z typu „zamkniętych”. Przyjmowano tam nielicznych gości, wybieranych z kręgu światowych elit biznesu, kultury i polityki. Teraz restauracja została otwarta dla innych gości, a wszystko dzięki szefowi, którym został Uwe Opocensky.

Restauracja pomieści zaledwie dwunastu gości, dzięki czemu na każde ich skinienie jest szef wraz ze swoimi pomocnikami. Umiejscowienie lokalu w Mandarin Oriental wskazywałoby, że będą tam serwowane jedynie potrawy azjatyckie. Tak jednak nie jest. Uwe Opocensky, uczeń Ferran Adrià, wykorzystuje swoją wiedzę na temat gastronomii molekularnej i podaje wykwintne dania inspirowane smakami kuchni świata. Goście znajdą tam oryginalne potrawy szefa kuchni, a także jego wariacje na temat wykwintnych dań serwowanych w różnych częściach globu.

Krug Room nie tylko jest elitarny, ale także drogi. Goście muszą się przygotować na wydanie HK$1,988 oraz 10% napiwku. W zamian będą mogli skosztować ponad dziesięciu potraw pieszczących ich podniebienia.

Powiązane artykuły