Dla laika, pojęcie „zmywarka gastronomiczna”, kojarzy się po prostu z maszyną do czyszczenia naczyń. Przeciętny konsument nie zdaje sobie sprawy z tego, że mycie zastawy w restauracji różni się znacznie od tego, co robimy codziennie we własnej kuchni. Jakież więc pojawia się na twarzy zdziwienie, kiedy okazuje się, że istnieją różne typy zmywarek gastronomicznych. Jakie jest w związku z tym kryterium ich rozróżnienia? Do czyszczenia jakich sprzętów, stosuje się poszczególne rodzaje zmywarek do gastronomii?

Zmywarki przemysłowe do naczyń. Czy są w ogóle potrzebne?

W lokalach gastronomicznych istotnym problemem jest ilość codziennie produkowanych brudnych sztućców i talerzy. Muszą one być regularnie czyszczone. Istotne są tu zarówno czas, koszty oraz jakość. W jaki sposób zminimalizować pierwsze dwa, a zmaksymalizować ostatnie? Temu celowi służą zmywarki przemysłowe do naczyń.

Zmywarki podblatowe

Tego typu maszyny, sprawdzają się przede wszystkim w mniejszych lokalach. Dzięki kompaktowym wymiarom zmywarka zmieści się swobodnie w niszach, pod blatami (stąd nazwa), czyli wszędzie tam, gdzie nie ma za dużo wolnej przestrzeni. Oczywiście, mniejsze gabaryty, nie oznaczają gorszej jakości mycia, jednakże ograniczone wymiary odbijają się na jej ładowności.

Zmywarka uniwersalna

Urządzenia z tego segmentu są idealnym rozwiązaniem dla małych i średnich lokali gastronomicznych. Dzięki większym niż w przypadku zmywarki podblatowej wymiarom możliwe jest mycie w niej większych naczyń, czy przyrządów kuchennych. Tak więc bez problemu zmieścimy w niej nawet większe garnki, duże blachy i patelnie. Uniwersalne zmywarki gastronomiczne występują w różnych wielkościach, więc w tej klasie najłatwiej dobrać urządzenie do własnych potrzeb.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa

Tego typu zmywarki, dzięki dużej szybkości działania, pojemności oraz oszczędności zasobów, są świetnym rozwiązaniem dla większych restauracji oraz hoteli. Funkcjonalność jaką dysponuje zmywarka gastronomiczna kapturowa, sprawdzi się również w innych większych punktach masowego żywienia, na przykład stołówkach pracowniczych. Wysoki poziom automatyzacji sprawia również, że do obsługi zmywarki kapturowej nie jest potrzebne specjalne przeszkolenie.

Zmywarka tunelowa

Tego typu urządzenia, osiągną maksimum wydajności nawet w największych zakładach gastronomicznych. Duże restauracje, stołówki przyzakładowe oraz przyszpitalne – w tych wszystkich miejscach, ilość używanych naczyń jest ogromna, dlatego też konieczne jest ich szybkie mycie oraz suszenie. Dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii czas mycia skrócony został do koniecznego minimum zapewniającego wysoki poziom czystości, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia wody i prądu, co nie jest bez znaczenia w przypadku dużych przedsiębiorstw. Zmywarka tunelowa jest więc najlepszym rozwiązaniem dla najbardziej wymagających klientów.

Zmywanie naczyń jest istotnym elementem prowadzenia lokalu gastronomicznego, a właściwie każdego miejsca, w którym żywienie ludzi odbywa się na masową skalę. Czystość i higiena to hasła, którymi powinniśmy kierować się podczas poszukiwania odpowiedniego wyposażenia. Zmywarki przemysłowe do naczyń występują w wariantach dostosowanych do różnych odbiorców. Ważnym jest więc, aby sprzęt czyszczący został dobrany z uwzględnieniem wszystkich charakterystycznych dla danego lokalu cech.

Pokaż więcej w  Różne

Dodaj komentarz

Zobacz także

Czym są packshoty i do czego służą?

Packshot to termin wchodzący w zakres fotografii produktowej. Chodzi o przedstawienie konk…