Charles Maurice de Talleyrand-Périgord zwykł mawiać, że kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość. Pójdźmy krok dalej –  kawa musi mieć odpowiednią oprawę. W porannym biegu do pracy nawet mała czarna w plastikowym kubku jest błogosławieństwem, ale dla wszystkich miłośników kofeinowego napoju bogów to istna profanacja. Pora wyłożyć kawę na ławę, a raczej kilka zasad, w których posiadaniu powinien być każdy kawowy smakosz.

Kawa czy herbata? Sypana czy rozpuszczalna? W kubku czy filiżance? Dobrze znamy ten zestaw pytań, który jest nieodłącznym elementem rodzinnych wizyt i spotkań w gronie przyjaciół. Czas, by mile zaskoczyć swoich najbliższych wiedzą i umiejętnością podawania kawy.

Espresso, czyli 4xM

espresso Jak serwować kawę?

Wszystko to, co niezbędne do przygotowania espresso zamyka się w zasadzie 4xM: Miscela (odpowiednia mieszanka do espresso), Macinadosatore (czyli młynek), Macchina (czyli ekspres) i Mano (ręka). Do przygotowania espresso używa się specjalnych mieszanek różnych kaw. Największą popularnością cieszą się mieszanki z  80% i 100% ziarnami arabiki. Pora rozgrzać filiżanki. Najefektowniej w połączeniu z czarnym kawowym naparem będzie wyglądać mała, ok 70ml  filiżanka z kamionki, która w przeciwieństwie do porcelany pozwala na dłuższą degustacje ciepłego espresso. Podawać je możemy ze szklanką wody z dwóch powodów. Po pierwsze warto przepłukać sobie usta, by oczyścić kubki smakowe. Po drugie kawa odwadnia, więc woda poprzedzająca wypicie espresso pomaga naszemu zdrowiu.

Cappuccino od Kapucynów

Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od koloru habitu Kapucynów. Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, gorącego mleka i piany. Ostatni składnik odgrywa kluczową rolę, powinien być on na tyle sztywny, by utworzyć na kawie kopułkę, którą udekorować można startą czekoladą, wanilią, cynamonem lub wiórkami kokosowymi. Cappuccino radzimy podawać w porcelanowej filiżance, o pojemności 150-200ml.

Irish coffee

irish coffee Jak serwować kawę?

Czarną, posłodzoną, z domieszką whisky whiskey i uwieńczoną bitą śmietaną należy podawać w specjalnych, wysokich i wąskich, ceramicznych kubkach z uszkiem. Kawowy irlandzki akcent można wzbogacić kakaem kakao, imbirem bądź cynamonem. Podstawowym składnikiem kawy po irlandzku jest Irish Whisky Whiskey. Irlandczycy podkreślają, że ich napój powstał wcześniej niż szkocka whisky. Ich zdaniem katoliccy misjonarze, którzy nawracali kraj zbudowali tyle gorzelni, co klasztorów.

Cafe frappe, czyli coś na zimno

Idealny na upały zastrzyk energii jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.  Cafe frappe to niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, często z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych. Podaje się ją w wysokiej szklance. Kawę najlepiej pić przez słomkę, a nagromadzoną na górze piankę co jakiś czas rozmieszać z kofeinowym napojem.

Niezliczone możliwości kompozycyjne z Cafe latte

latte1 Jak serwować kawę?

Aromatyczna mleczna kawa to idealny dodatek do deserowych słodkości. Dla Francuzów cafe latte i croissant to jedność, której nie wolno rozdzielać. Do podawanej w wysokich szklankach kawy ze spienionym mlekiem dodać można syropy smakowe, odrobinę alkoholu, bitą śmietanę czy czekoladę. Istnieją dwie szkoły przygotowania cafe latte, różnica tkwi w proporcjach. Smak mleka i moc kawy możesz łączyć, w zależności od upodobań, w stosunku 1/3 espresso do 2/3 spienionego mleka lub pół na pół. Przygotowując latte należy pamiętać, że mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu, bowiem tylko takie uda się spienić. Nie zapominaj, że mleko musi być spienione, a nie zagotowane.

Kawowa plama

Macchiato pochodzi od włoskiego macchia – plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z „plamką” mleka – zimnego (freddo) lub gorącego (caldo). Do szklanki z mlekiem pokrytym warstwą piany dolewać należy po ściance kawę. Efektem prawidłowego przygotowania są trzy warstwy: mleka, espresso i piany. Miłośnikom mlecznego napoju serwujemy caffe mocchiato w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok 250ml.

Niektórzy twierdzą, że gdyby Europa miałaby być napojem z pewnością byłaby kawą. Jej konsumpcja oscyluje od 12 kg na osobę rocznie w Finlandii, do ok 2 kg w Wielkiej Brytanii i Czechach. Naukowcy uważają, że kawa jest symbolem zachowań społecznych.
W całej Europie „pójście razem na kawę” oznacza rozmowę, nawet jeśli kawy się nie pije. W Turcji sprawa wygląda dużo poważniej. Spotkanie przy kofeinowym napoju może być zobowiązujące: kawa uznawana jest tam za napój, który narzeczona podaje podczas prezentacji rodzin mających zdecydować czy ślub się odbędzie czy nie. Jeśli szukamy zaś pikantnego znaczenia pora wybrać się na Białoruś, gdzie kawa uznawana jest za afrodyzjak.

Po zapoznaniu się z teorią i naukowymi nowinkami nie pozostaje powiedzieć nic innego, jak… czas na kawę.

Pokaż więcej w  Lifestyle

Dodaj komentarz

Zobacz także

Czy związek na odległość może przetrwać?

Związki na odległość – to temat bardzo obszerny. To czy przetrwają tak naprawdę zależy od …